Elisha ben Abujan tarina

Friedrich Weinreb G:\1975\75Z44 kertoo 112(!) CD:llä Johannes-Evankeliumin juutalaisista juurista. Tässä käännän osan CD 26:sta, jossa Weinreb selittää Kaanan häät ja kertoo tarinan Elisha ben Abujasta.

Häät tapahtuvat paikassa nimellä Kana 100-50-5, sanan juuri kan tarkoittaa mm. ’pesä’, linnunpesä, kaisla.

Perimätiedon tarina*: Neljä suurta viisasta menivät elävinä paratiisin. Kolmelle kävi huonosti, vain yksi, Akiba, palasi ehjänä takaisin.

Ben Somasta tuli mielisairas, hänen mielensä jakaantui. Ben Asai: hän näki paratiisin, menetti elämänhalunsa ja kuoli puolessa elinajastaan; elinaikansa jakaantui.

Elisha ben Abuja: Hän hakkasi juuret poikki (juuret uskoon), hänestä tuli kerettiläinen. Sen jälkeen häntä nimitettiin vain acher, toiseksi. (Ihan kuin esim. paavi tulisi kerettiläiseksi).

Elisha näki tapahtuman: Isä ja poika menevät tiellä ja isä sanoo pojalleen: ”Kiipeä puuhun ja hae linnunpesästä munat, mutta ennen munien ottoa, lähetä lintuemo pois.” Poika tottelee, kiipeää ylös, antaa lintuemon lentää pois, ottaa munat - mutta horjahtaa, putoaa alas ja kuolee.

Elisha sanoo: Tämä on toora ja sen palkka!? Onhan poika kunnioittanut isäänsä ja totellut. Linnunpesän kohdalla Raamattu suosittelee alkutekstissä jopa munien tai poikasten ottamista. Ja poika kuoli, vaikka tässä luvataan pitkä elämä.

Elisha uskoi tooraan vain sanatarkasti.

Toorassa on vain kaksi kohtaa, jossa luvataan pitkää elämää:

2. Moos. 20:12 (tai 5. Moos. 5:16) Kunnioita isääsi ja äitiäsi, että eläisit kauan siinä maassa, jonka Herra, sinun Jumalasi, sinulle antaa. ja 5. Moos. 22:6 Jos tiellä kulkiessasi eteesi osuu linnunpesä puussa tai maassa ja siinä on poikaset tai munat ja emo makaa niiden päällä, älä ota emoa poikasineen, vaan päästä emo menemään ja ota vain poikaset. Näin tehden sinä menestyt ja elät kauan.

Elisha ben Abuja on meissäkin, kun luulemme, että uskomme
auttaa meitä maallisessa elämessämme: pysymme terveenä, elämme pitkään ym. On infantiili, kehittymätön usko. Näin meistä tulee oman itsemme vihollinen, niin kuin Job.

Tie paratiisiin on vaikea, sieltä takaisin maailmaan vielä vaikeampi. Kun olemme tunnistaneet toisen, voimmeko kestää tätä maailmaa, kaikkineen turhuuksineen ja tyhmyyksineen?

Voimme yrittää kokea Elisha ben Abujan tarinan unena: Mitä merkitse tämä uni? Mitä se merkitsee ajassa ja paikassa?

Menemme elämäntiellä, ajan läpi. Muutamat tietävät, että tiellä on päämäärä. Se on elämäntiemme. – Tässä on linnunpesä – muna. Luomisessa muna on tärkeä (esim. Kalevala).

Talmudissa on oma traktaatti ’beza’, munasta. Muna sisältää kaiken, niin kuin siemen.

Sanotaan, että lintuemo on neshamah, jumalallinen ihmisessä. Sieltäpäin voi olla tässä muna, hedelmällinen, elämä. Mutta muista, anna toisen lentää taivaaseen; yhteys taivaaseen. Niin kuin Joonakin (jonah = kyyhky) sinne ja takaisin. Kuva Pyhästä Hengestä kyyhkynä. Lintuemosta emme voi hyötyä täällä.

On kaksi sivua: tahdon sen ikuisesti, mutta myös tämänpuoleisesti. Tästä on ristiriita, sota eli milchamah. Ihmisessä on jatkuva sota.

On arkityyppiset unet, kuten meillä on uni kokonaisuudesta, joka on ikuinen.

Kaanan häissä – häät kuvaa 8. päivää – on yhteys saavutettu.
Ei ole enää ristiriitaa. Molemmat puolet sopivat yhteen. Ei ole enää jakautumista.

Tie on mentävä kokonaan. Vie sinut Luvattuun maahan. Tie on: kohtaamiset, ateriat, kohtalot. Olinhan ollut paratiisissa, olen nähnyt sen, vaikka unessa.

*Kerroin tämän tarinan jo lyhyesti kirjassani ’Hasidien ja juutalaisen perimätiedon tarinat’ s. 119 –120.